יחידת לימוד
סדנת ירושלים
עיצוב ועריכה: איילה צור
שיקולים בבחירת ירושלים לעיר בירה
בימי קדם חשיבותה וגדולתה של עיר כזאת או אחרת נבעה משיקולים שכללו את מיקומה במרחב . האם הייתה קרובה לדרך ראשית? מידת עמידותה ובטחונה (עד כמה היא בטוחה ומוגנת מפני חדירה של שודדים או אויבים?) האם ניתן לקיים בה חקלאות ? (מקור כלכלי לעיר, ולתצרוכת אישית). האם היא קרובה למקור מים?
קראו את הטקסט הבא וענו על השאלות.
עיר דוד
עיר דוד ממוקמת על גבעת העופל, הגבעה נמצאת מדרום ומחוץ לחומות העיר העתיקה, בלב השכונה הערבית (לשעבר כפר) סילואן (כפר השילוח). הבחירה להקמת יישוב במקום זה, הנמוך משמעותית מההרים הסובבים אותה (הר הצופים, הר הזיתים ורכס ארמון הנציב) עשויה להראות תמוהה, אולם בעיר דוד מתקיימים במידה רבה כל התנאים ההכרחיים לקיומו של יישוב בתקופות הקדומות; הגנה, מים, קרקע פוריה, דרכים.
הגנה
עיר דוד, ראשיתה של ירושלים הקדומה שכנה על שיפוליה הדרומיים של גבעת העופל. גבולות העיר; מצד מזרח, נחל קדרון וממערב, גיא הטירופיאון, במערב גיא בן הינום, בצפונה כביש העופל, מאוחר יותר העיר מתרחבת וכוללת את הר הבית ומאוחר יותר גם לגבעה המערבית (הר ציון).
העיר נמצאת בין הרים ככתוב "ירושלים הרים סביב לה", לכאורה נשלטת מכל הצדדים, העיר הבנויה על גבעה בעלת מדרונות תלולים למעט הצד הצפוני של העיר שבו המדרון מתון יותר ככתוב ;"מצפון תפתח הרעה".
מקורות מים
במדרון המזרחי של הגבעה המזרחית, נובע המעיין הגיחון, המעיין היחיד שסיפק מים לירושלים בימי קדם. המעיין הוא מעין פועם, כלומר המים מגיחים בפעימות ולא זורם ברצף. המעיין היה מקור המים החשוב של העיר, והחקלאות התבססה עליו.
חקלאות
בימי קדם כלכלת העיר התבססה על חקלאות. הקרקע פורייה הייתה חשובה להצלחה, אולם מכיוון שהעיר יושבת על גבעה, הקרקע נסחפת למקומות הנמוכים ולכן אנו רואים מעט ממנה באזורי ההר. המתיישבים פתחו חקלאות מדרגות, המשלבת מדרגות סלע, טרסות חקלאיות. ( להרחבה בנושא לחצו כאן )
דרכים
ירושלים שכנה במרחק גדול מן הדרכים הבינלאומיות הראשיות של ארץ ישראל - "דרך הים" שלאורך חוף הים התיכון, ו"דרך המלך" העוברת בעבר הירדן המזרחית - דרכים שעברו מצפון לדרום וקישרו את מצרים עם סוריה ומסופוטמיה. בציר האורך של הארץ, באזור ירושלים, קיימת רק אפשרות אחת למסלול של דרך מדרום לצפון, והיא דרך גב ההר, לאורך קו פרשת המים הארצי המפריד בין הנחלים היורדים לים התיכון לבין אלה היורדים לים המלח ובקעת הירדן. כל הערים הראשיות של יהודה, כגון שכם, מצפה, בית לחם וחברון נמצאות לאורכה של דרך זאת, מלבד ירושלים הקדומה, הנמצאת במרחק מה מזרחה ממנה.

משימה
-
צפו במיצג של עיר דוד.
-
קראו את המידע בקישורים: עיר דוד
-
התבוננו במפת שבטי ישראל, ובמפת דרכים עתיקות בארץ, לחצו על התמונה להגדלה.
-
ענו על השאלות בהמשך


שאלות
1. האם פני השטח נותנים לעיר דוד הגנה טבעית ? מדוע?
2. מאיזה כיוונים העיר מוגנת דרום (כן/ לא) צפון (כן/ לא) מזרח (כן/ לא) מערב(כן/ לא).
3. לפי הפסוק הבא מהי נקודת התורפה של ירושלים?
"וַיְהִי דְבַר-יְהוָה אֵלַי שֵׁנִית לֵאמֹר, מָה אַתָּה רֹאֶה; וָאֹמַר, סִיר נָפוּחַ אֲנִי רֹאֶה, וּפָנָיו, מִפְּנֵי צָפוֹנָה. יד וַיֹּאמֶר יְהוָה, אֵלָי: מִצָּפוֹן תִּפָּתַח הָרָעָה, עַל כָּל-יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ. טו כִּי הִנְנִי קֹרֵא, לְכָל-מִשְׁפְּחוֹת מַמְלְכוֹת צָפוֹנָה--נְאֻם-יְהוָה; וּבָאוּ וְנָתְנוּ אִישׁ כִּסְאוֹ פֶּתַח שַׁעֲרֵי יְרוּשָׁלִַם, וְעַל כָּל-חוֹמֹתֶיהָ סָבִיב, וְעַל, כָּל-עָרֵי יְהוּדָה.טז וְדִבַּרְתִּי מִשְׁפָּטַי אוֹתָם, עַל כָּל-רָעָתָם--אֲשֶׁר עֲזָבוּנִי, וַיְקַטְּרוּ לֵאלֹהִים אֲחֵרִים, וַיִּשְׁתַּחֲווּ, לְמַעֲשֵׂי יְדֵיהֶם." (ירמיהו א פס' יג-טז)
4. תארו את מאפייני הרובד הפיזי של האזור בו שוכנת עיר דוד על פי הנקודות הבאות: תבליט פני השטח, חקלאות, מקורות מים זמינים, הגנה וביטחון, מיקומה במרחב ביחס לדרכים הראשיות דרך הים ודרך המלך.
5. לאור מאפייני הרובד הפיזי של האזור בו שכנה עיר דוד, האם לדעתך נבחר מיקומה של העיר בגלל יתרונות גאוגרפיים? הסבירו את תשובתכם.