יחידת לימוד
סדנת ירושלים
עיצוב ועריכה: איילה צור
רציונל
מסר ערכי
אחריותי לקחת חלק בשימור וחיזוק מעמדה של ירושלים בירת ישראל כיסוד בזהותי היהודית-הלאומית, תוך גילוי סובלנות ליחסם של בני דתות אחרות לעיר.
מטרת הסדנה:
חיזוק הזיקה הרגשית של התלמיד לירושלים כמרכז הווייתו של העם היהודי ברצף הדורות וכבירת ישראל, תוך גילוי סובלנות לאוכלוסיות השונות בעיר.
הרעיון המרכזי:
"לא בהצהרות בלבד, לא בכיבושים בלבד אלא בכוח המעשה המחנך, היוצר והבונה, תיפדה ירושלים". (דוד בן גוריון, 1967) ירושלים היא הבירה ההיסטורית, הרוחנית והפוליטית של עם ישראל. השם ירושלים/ירושלם נזכר בתנ“ך 613 פעמים, היא מוזכרת בכל תפילה ובכל טקס יהודי. ירושלים היא סמל הזהות והלאומיות היהודית, עתידה ישפיע גם על הדורות הבאים. הסדנה מדגישה את הקשר שבין היווצרות מעמדה של ירושלים בדורות הקודמים, לזהותו של התלמיד ולהכרעות פוליטיות בדור הנוכחי. בהיבט התכנים, הסדנה מתמקדת בשלושה נושאים:
-
איחוד שבטי ישראל: דוד כבש את העיר במטרה להקים בה מרכז רוחני - בירה מדינית לממלכה שתאחד את כל שבטי ישראל. בנו שלמה בנה בה את בית המקדש והפך אותה לבירה דתית ומדינית.
-
שנות הכיסופים בגולה: הכיסופים לציון, היא ירושלים, במשך אלפיים שנות גלות שימרו את זיכרון ימי קדם והובילו את תנועת ההתחדשות הלאומית-יהודית לבחור בשם ציונות להקים מחדש את המדינה היהודית דווקא בארץ ישראל ולקבוע את ירושלים כבירתה.
-
המתח הפוליטי: במהלך ההיסטוריה נעשתה ירושלים קדושה גם לנצרות ולאסלאם, דבר שהוביל להיווצרות מתח פוליטי אודות מעמדה ובעיר עצמה מאז ועד היום. המטען הדתי-רגשי לאורך 3000 שנות ההיסטוריה היהודית, מעצים את המתח הפוליטי הקיים בירושלים ומשפיע על עתידה של העיר וייתכן שאף על המזרח התיכון כולו.
קישור לסדנאות
-
סדנת ההר: הכיסופים של העם היהודי לארץ ישראל הופנו בעיקר לירושלים. (שיעור 4 – חיזוק הזיקה להר ולמורשת העם).
-
סדנת המהפך הציוני במישור החוף: ירושלים הייתה ההשראה לשיבת העם לציון ולמהפך הציוני. ירושלים/ציון היא גם מקור שמה של התנועה הציונית.
-
סדנת מפגש תרבויות: המתחים הפוליטיים סביב מעמדה של ירושלים מביאים לידי ביטוי את פני המציאות הרב תרבותית בארץ ישראל.
מתוך: דרך ארץ בדרכי הארץ
סדנאות התכנית החינוכית
של אגף של"ח וידיעת הארץ
חוברת הרציונליים תשע"ד | 2013