top of page

              הרקע למלחמת ששת הימים 

מאז הקמתה מדינת ישראל נמצאת במתיחות מתמדת עם שכנותיה; מצרים, ירדן, וסוריה. עד מלחמת ששת הימים קו הגבול בין סוריה לישראל היה במרחק של כ- 10 מטר מחופי הכנרת.

בין השנים 1964-1967 המתיחות הולכת ומתגברת בעקבות מספר אירועים שמתרחשים בעולם הערבי ובגבולות המדינה. בשנים אלו מוקם ארגון "אש"ף" (ארגון שחרור פלשתין") שמטרתו לפעול נגד ישראל. הממשל הסורי בצפון פועל לסיכול מפעל "המוביל הארצי" שנועד לספק מים באמצעות שאיבת מי הירדן. ישראל סובלת התקפות חוזרות ונשנות של הסורים המפגיזים את החקלאים והדייגים סביב הכנרת. תקריות שהסתיימו בהרוגים ופצועים. אחת הסיבות הייתה ניסיון הטיית מקורות הירדן והירמוך על ידי הסורים, דבר שעלול להוביל לייבוש הכנרת. בדרום נשיא מצרים חותם על הסכם הגנה עם הסורים אשר קובע שמצרים תנהל את המלחמה אם תפרוץ. בנוסף, המצרים סוגרים את מיצרי טיראן, נתיב ימי בינלאומי לסירות ישראליות, ומבקש ממשקיפי האו"ם לעזוב את האזור. ב- 5 ביוני פורצת מלחמת ששת הימים, ישראל נלחמת נגד 3 צבאות ערב, ירדן, סוריה ומצרים. בסיומה נכבשים שטחי יהודה ושומרון, רצועת עזה וחצי האי סיני, ובצפון רמת הגולן. 

 

סיום המלחמה , מעמד השטחים והמחלוקת בחברה בישראלית

מלחמת ששת הימים הייתה נקודת מפנה שהובילה לשינויים פוליטיים ומדיניים. כיבוש שטחי יהודה ושומרון, הוביל להתפתחות שתי גישות שמשפיעות היום על החברה הישראלית הימין והשמאל. הימין בישראל רואה ברוב השטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים (יהודה ושומרון, רמת הגולן ומזרח ירושלים) חלק בלתי נפרד מארץ ישראל השלמה, בעל חשיבות דתית, היסטורית וביטחונית. לטענתם, השליטה בשטחים אלה חיונית לביטחון המדינה, ואין לוותר עליהם.

לעומת זאת, השמאל רואה בשטחים אלה "שטחים כבושים" או "שטחים מוחזקים", שאינם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל, וכי החזקה בהם יוצרת בעיה דמוגרפית (עקב הגידול באוכלוסייה הפלסטינית) ופוגעת באופייה הדמוקרטי של ישראל. עמדת השמאל לרוב תומכת בנסיגה מרוב השטחים במסגרת הסכם שלום עתידי עם הפלסטינים, על בסיס פתרון שתי המדינות, כאשר הגבולות ייקבעו בהתאם לגבולות 67' עם חילופי שטחים מוסכמים.

לאחר אירועי ה- 7.10.23 המציאות השתנתה גם בקרב תומכי השמאל, ההבנה שיש צורך בבחינה מחודשת את תפישת ביטחון המדינה, בחינת של אמינות הפרטנרים בתהליך, גם לגבי שאלה שתי מדינות לשני עמים עולות שאלות רבות בנוגע לדרך היישום.

התגובות בעולם והחלטת האו"ם

מלחמת ששת הימים  עוררה תגובות שליליות בעולם ומועצת האו"ם הוציאה מסמך "החלטה 242" שבו היא מתייחסת למצב הקיים, כבוש השטחים על ידי ישראל, האוכלוסייה שנותרה מאחור. במסמך היא מגוללת את דרישותיה מכל הצדדים עד למציאת פתרון באמצעות משא ומתן. המסמך הבא מפרט את ההחלטות שהתקבלו בנושא כוחות צבאיים, טיפול באוכלוסייה והדרך הרצויה לפתור את הסכסוך. 

 

החלטת 242.png
צילום מסך 2025-06-30 094950.png
bottom of page